Detaljer om linjefag

Aktivisme & kreativitet

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF

Linjefag: Aktivisme & kreativitet

Er du blitt lei av bla bla bærekraft og tomme ord?

Tenker du at vi mennesker må jo klare å gjøre verden bedre enn dette? Det tenkte vi også! Derfor startet vi StUF Stavanger Urban Folkehøyskole. StUF er en møteplass der du kan bo, spise, reise, lære, dele erfaringer og kunnskaper med andre som vil være aktive i vår tids viktigste sak.Har du lyst til å lære deg å lage sunn mat? Her kan du også lære deg å dyrke deler av den selv. Lyst til å prøve ut redesign og oppsirkulering? Her får du også lære å fikse dingser og arrangere fikse-fester. Du skal få reise ut for å få varige inntrykk, og med svake klimaavtrykk. Til et eventyr på skinner. Du får lære og prøve ut spennende samtale og debatt metoder. StUF vil gi elevene kunnskap og handlingskompetanse om hvordan bruke miljøengasjementet sitt i praksis. Vi tror dette vil styrke håp, gi ny giv og tro på framtiden. Og ikke minst, du skal få være sammen med andre i natur- og klimakampen.

Våre handlinger baserer seg gjerne på verdier og kunnskap som er tillærte, men læring er ikke begrenset kun til utdannelse. Den er aktiv i dagliglivet, viktig læring skjer der man spiser og sover, i samtaler rundt middagsbordet, på turer, i bearbeidelse av undervisningstemaer, i folkehøyskolens totale læringsmiljø. Det skal godt gjøres å finne et bedre sted for kunnskaper, engasjement og kompetanse for en mer miljøvennlig hverdag enn Stavanger Urban Folkehøgskole. StUF er en folkehøyskole som vil vise hvordan byen kan gå fra å være et voksende miljøproblem til å bli en del av en miljøvennlig løsning. 

Denne linjen passer for deg som ønsker mening, glede og retning i en grønnere hverdag og verden. Her kan du få arbeide med ulike kreative metoder for å påvirke, skape oppmerksomhet og forandring.

Dette vil du lære

Er du aktiv og skapende, eller har du lyst til å bli det? Dette er en unik mulighet til å kombinere samfunnsengasjement med kreative uttrykksformer. Denne helhetlige tilnærmingen til aktivisme og kreativitet vil berøre følelser, skape empati og utfordre etablerte perspektiver på en måte som kan være mer tilgjengelig og engasjerende for et bredere publikum.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har lyst til å lære mer om:

 • Artivisme (Art+Aktivisme)
 • Demokratisk danning og borgerlyst
 • Sivil lydighet og ulydighet
 • Samtale- og debattmetode
 • Lobbyisme og formidling
 • Kampanjearbeid og prosjektmetoder.
 • Forskjellige aksjonsformer
 • Hvordan holde workshop og lede samtaler
 • Samhold og nettverk
 • Historie og reisekunnskap

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

SJELEN REISER SAKTE.

Det sies at den beste måten å reise på er når selve reisen blir en del av målet.

Velkommen til en reise du ikke kan få noen andre steder enn på StUF! På en urban og grønn folkehøyskole blir dette et eventyr på skinner og en reise for minnebøkene. StUF vil reise ut for å fange sterke inntrykk og etterlate lave klimaavtrykk.

Her blir det møter med mennesker og inspirerende initiativer utenfor turiststrømmen. Du skal få oppleve gatefester og grønne stunt, spise sunt og besøke konserter. Du kan få være med på urban exploration (UrbEx) i forlatte soner og knytte bånd til interesante miljøer. På turen vil du få delta i grønne prosjekter i spennende byer.

Når du reiser får du muligheter til å forme og danne din personlighet gjennom impulser fra andre land og byer. Når du reiser sakte, får du observere endringer og oppleve mer. Da får vi tid til å bli oppdagere og finne steder og rom å utforske.

Med StUFs sakte reisemåter, eventyrlige steder og meningsfulle oppdrag får du være med på en helt unik oppdagelse- og dannelsesreise.  Dette er en måte du kan bevege deg på, og samtidig bli beveget av det du møter. 

Mandag – Fredag

08.15 - 08.45: Frokost

08.45 - 09.00: Morgensamling

09.15 - 12.00: Skoletime

12.15 - 12.45: Lunsj

13.00 - 14.45: Skoletime

Lørdag:

09.45-13.30: 4 skoletimer

Timetallet vil variere fra dag til dag. Det kan bli noe obligatorisk undervisning også på ettermiddags- og kveldstid som lørdagsseminarer.

Noen helger blir det elevkveld på kveldstid, mens andre er frihelger. 

Reiseperiode antas å bli i mars/april.

Bærekraftfestivalen blir første uken i mai.

Valgfag: 

Her er dine muligheter til å forme et spennende skoleår. Plukk og velg blant valgfagene og skap din skolehverdag med fordypning og fornyelse!

Det er med forbehold om endring av noen valgfag, grunnet skoleplanen til StUF er fortsatt i prosess

Brettspill & andre fantastiske fritidsinteresser

Valgfaget hvor det bar er fantasien som setter grenser. Digger du brett- , data-, rolle- og miniatyrspill? Hva med laiv, fabelprosa, cosplay eller vil du fange gullsnoppen? Her er det fritt fram.

Fekting

Fekting er en herlig sport som utvikler din reaksjonsevne, strategi, spenst – alt sammen i et godt miljø. Like ved skolen, i et nytt fekteanlegg, med en super trener har du muligheter til å prøve deg

Hvordan få ting til!

Her kan du lære hvordan du legger planer, får troen på at det skal gå, blir en pådriver og virkeliggjør drømmene din.

Dans

Her får du danseglede og variasjon. Stavanger har også spennende scener og et rikt danseliv. Lær av dyktige dansere som lever og puster dans.

Ølbrygging

Aldri lagt øl før sier du? Lær den edle kusten å lage håndlaget øl. Her får du lære av ekte bryggemester.

Filosofi

En verden i endring, rask utvikling og øyeblikkets tyranni. Vi trenger å løfte blikket og stille de store spørsmålene. Dannelse og filosofi handler om grunnleggende prosesser og kjærlighet til visdom.

Ville vekster og sanking

Vær med på å sanke gratis, ureist, naturlig, helsebringende vekster som du kan bruke til og i mat, lage egen te, krydder, salver osv.

Personlig økonomi

Hvordan få pengene til å strekke til. Smarte økonomiske tips og muligheter. Lær å bli konge over egen konto.

Galleri gatelangs

Hvordan bruke gaten som kreativ rom for dine utrykk og kunstprosjekter. Kunsten å balansere mellom tillatelse og tilgivelse.

Lær å bli en fikser.

Fiksing av dingser og fiksefest. Her har du det gøy mens du lærer å reparere! Og så arrangerer vi fiksefest.

Street art

Her får du samarbeide med Nuart, som har stått bak et av Europas mest spennende event; legendariske Nuartfestival. https://artsandculture.google.com/partner/nuart Et kreativt opplegg sammen med byen!

Dybdeøkologi & mental helse

I møte med vår tids største utfordring må fornuft og følelser arbeide sammen. Vi skal bli kjent med dypøkologi og årsaker til god mental helse. Livet er kanskje ikke en lek, men å leke er selve livet.

Koble fra, koble ut og koble på.

Fra FOMO til JOMO. Hvordan kan du logge deg mer av fra sosiale medier. Vi prøver metoder for å finne digital ro, og vi oppdager hva som skjer når vi kobler oss på en større rytme i f.eks. naturen.

Modelering & leire

Leire! Verdens mest bærekraftige materiale. Lær hvordan du kan være kreativ ut ifra geometriske grunnformer. Gode og tydelige metoder for å bli skapende i tre dimensjoner

Parkour

Parkour har sitt hjem i urbane omgivelser. Her kan du få lære grunnleggende metoder og kombinere ulike teknikker som klatring, løping, hopping og balansering.

Selvpresentasjon

Her får du morsomme oppgaver på mange nivåer når vi kreativt øver oss i hvordan vi vil presentere oss. Finn og vis fram forskjellige sider hos deg selv!

Sirkulær økonomi & økologi

 

Skriveglede & publisering

 

Vm i deg selv og i samarbeid

Styrketrening for viljestyrken. Å mestre en øvelse er en god øvelse i å bli mester. Skreddersydd treningsprogram for å bli mer deg.

Planter & drivhus

 

Studiesirkel & veien videre

 

Yoga

Pris fra 125 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Urban safari gjennom Europa
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 125 000,-

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan kan tilrettelegge for deg.

Scroll to Top